top of page
Ara

Çocuklarda ve Gençlerde Karşı Çıkma/İnatlaşma

Güncelleme tarihi: 24 Nis

KARŞI ÇIKMA/İNATLAŞMA VE DAVRANIM BOZUKLUĞU

Agresif ve suçlu davranış, uzun süredir ruhsal sağlığın ilgi alanının bir parçasıdır. Bu davranışların en keskin formları yetişkinlerde, Anti-Sosyal Kişilik bozukluğu olarak adlandırılırken çocuklarda ve ergenlerde, Karşı Çıkma/İnatlaşma Bozukluğu ve Davranım Bozukluğu olarak adlandırılır.   

Karşı Çıkma/İnatlaşma Bozukluğu; karşı koyma, itaatsizlik ve otorite figürlerine düşmanlık ile görülen ve tekrarlayan bir problem olarak tanımlanır.  Sık sık otoriteye karşı gelmek; insanları kasten kızdırmak; kendi hataları için başkalarını suçlamak; alıngan, kızgın, kinci ve intikamcı olmak da eşlik eden tanılar arasındadır.

ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE KARŞI ÇIKMA/İNATLAŞMA DAVRANIŞININ NEDENLERİ

Davranım bozukluğuna sahip gençlerin anne ve babalarının genellikle otoriter, aşırı derecede baskıcı ve disiplinli olduğu, çocukları ile iletişim kurmakta zorlandıkları ve empati yapamadıkları düşünülmektedir. Gençlerin öykülerinde madde, alkol kullanımı ve depresyondan bahsedilebilir. Genetik yatkınlık ve yukarıda sıralanan sebepler bir araya geldiğinde karşı çıkma/inatlaşma ve davranım bozukluğu riski de artacaktır. Tanı kriterleri kitabına göre; zarar verici davranışların tekrarlayıcı olması ile beraber, son on iki ayda sıralanan davranış kalıplarının en az üçünün tekrarlanmış olması gerekmektedir.

 

ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE KARŞI ÇIKMA/İNATLAŞMA DAVRANIŞINA EŞLİK EDEN PROBLEMLER

Üç yaşından itibaren gözlenebilen bu bozukluk, küçük çocuklarda normalin üzerinde bir inatçılık, öfke, okula uyum problemleri, sınıf arkadaşları ile geçinememe, arkadaşlarına zarar verme veya onların kalem, defter vb. gibi eşyalarına zarar verme veya çalma gibi davranışlar gösterebilir. Ergenlik döneminde ise, madde kullanımı, çevreye ve insanlara zarar verme, empati kuramama gibi özelliklere sahip olmakla birlikte; depresyon, kaygı bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi problemler yaşarlar. Bu problemlerin tedavi edilmesi davranım bozukluklarının şiddetini hafifletebilir.

Çocuklarda ve gençlerde karşı çıkma Oyun Terapisi veya Ergen Terapisi Terapisi ile çözümlenebilir. Süreç Aile Danışmanlığı ile desteklenebilir.

Comentarios


bottom of page