top of page
Ara

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Güncelleme tarihi: 24 Oca

Boşanma sürecinde çocukların ruhsal durumunda olumsuz etkiler yaratmamak önemlidir. Boşanma bir anda gerçekleşen bir olay değildir. Boşanma bir süreçtir ve bu süreçte çocukların daha az etkilenmesi için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken belirli konular vardır.

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Bunlar;

  • Boşanmaya karar verildiğinde çocuğa gelişim düzeyine uygun şekilde bilgi verilmelidir. Ebeveynler birbirlerini suçlayıcı tutumlardan kaçınmalıdırlar.

  • Çocuğa boşanma sonrasında hayatının nasıl olacağına dair açıklama yapılmalıdır. Kiminle kalacağı, hangi evde yaşayacağı, hangi okula gideceği, diğer ebeveyni ve akrabalarını ne sıklıkla göreceği konuları detaylı bir şekilde açıklanmalıdır.

  • Ayrılık sürecinde çocuklara yalan söylenmemelidir. Çocuklar yaşanan ayrılıktan dolayı kendilerini suçlayıcı tavırlar içerisine girebilirler.

  • Çocuğa gösterilen sevgi devam etmeli ebeveynlerin arasında yaşanan çatışmada çocuk bir silah olarak kullanılmamalıdır.

  • Çocuğunuzun süreçten çok etkilendiğini düşünerek, duygusal açıdan daha fazla yıpratmamalıyım diye düşünüp çocuğunuzla aranızda var olan sınırları kaldırmayın.

  • Ayrı yaşanılan ebeveynin sürece dahil edilmesi, çocukla sağlıklı iletişimi devam ettirebiliyor olması önemlidir.

  • Ebeveyn olarak belirli konularda fikir ayrılıkları olabilir. Bu fikir ayrılıkları çocuğa yansıtılmadan çözümlenmelidir.

  • Kendinizi bu süreçte ihmal etmeden ruhsal sağlığınızı iyi durumda tutmanız ve hayatınızı düzene sokmanız gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki kendine yetemeyen ebeveynler çocuklarına yetmekte de zorlanacaklardır.

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Bunlara dikkat etmeyen boşanmış ebeveynlerin çocuklarında;

Davranış sorunları, kurallara uymama, akademik başarıda düşüklük, kaygı ve depresyon, kendini suçlama, yalnızlık, kızgınlık, kafa karışıklığı, akran zorbalığı, ergenler için alkol ve madde kullanımına başlanması, ebeveynlere karşı öfke kontrolsüzlüğü, yanlış/hatalı ilişkiler kurma, karşı cinse karşı tepkisellik, dış dünyaya karşı güvensizlik görülebilir. Boşanma çocuğun sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.

Boşanma sürecini sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için profesyonel destek almanız fayda sağlayacaktır.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page